englro

Tema

Proiectul isi propune dezvoltarea unui sistem cognitiv de simulare a interactiunii om – produse virtuale, in asa fel incat interactiunea sa fie cat mai naturala din punct de vedere al returului vizual – haptic si sa ia in considerare factorul uman.

Aplicatiile principale care sunt vizate prin acest motor cognitiv de simulare sunt  prototiparea virtuala a sistemelor mecanice (mecanisme) si dezvoltarea unui mediu de proiectare in realitate virtuala. in aceste aplicatii returul de forta, ca modalitate de interactiune joaca rolul crucial, iar cand vine vorba despre evaluarea formelor, mediul virtual total imersiv, personalizat si adaptat cerintelor individuale este hotarator.

In prezent aceste operatii de proiectare – testare se realizeaza prin simulari complexe cu ajutorul programelor de inginerie si testarea de prototipuri reale, dar noua interfata preconizata va permite utilizatorului sa simta, sa vada si sa interactioneze in mod direct si natural cu concepte ale produselor intr-un mediu de imersie totala si stereoscopica. Pentru dezvoltarea sistemului de retur haptic si vizual trebuie intelese caracteristicile senzoriale ale corpului uman si trebuie dezvoltat un sistem controlat de calculator care permite interactiunea fizica naturala cu mediile virtuale.

Realismul interactiunii om – mediu virtual trebuie sa se reflecte nu numai prin corectitudinea calculelor, realismul trebuie sa fie atat mental cat si vizual, iar simularea trebuie sa se adapteze la nevoile utilizatorului. proiectul are potentialul de a stabili o noua abordare in sistemele de proiectare imersive, care sa elimine bariera aplicabilitatii industriale: dispozitive haptice special destinate prototiparii virtuale, unde interactiune om – produs virtual sa se realizeze in mod intuitiv si natural.  aceasta abordare va avea un impact major asupra conceptului de prototipare virtuala.